В.Британија-избори:Корбин ја повика Меј да поднесе оставка

Лидерот на лабуристите ја повика актуелната Премиерка  Тереза Меј, да поднесе оставка, затоа што го изгуби апсолутното мнозинство во британскиот Парламент по вчерашните избори.

Според Корбин, Меј ги изгуби гласовите, поддршката и и самодовербата, па затоа , според него, тоа е доволно таа да си поднесе оставка.

Од друга страна, Тереза Меј изјави дека сега на Британија и е потребен период на стабилност и тоа конзервативците ќе го обезбедат доколку освојат најмногу места во Парламентот. За неа сага се приорит Брегзит и безбедноста на земјата.

Од досега преброените гласови Конзервативната партија има освоено 312 места,Лабуристичката партија 258, и сите други заедно 68 места.

Една партија да прогласи победа треба да има освоено 326 пратенички места.

UK results
Party CONConservative LABLabour SNPScottish National Party LDLiberal Democrat DUPDemocratic Unionist Party OTHOthers
Seats 312 258 34 12 10 12
Change −11 +28 −21 +5 +2 −3
Change −11 +28

 

Фото:Броење гласови