Хојт Брајан Ји е актуелен заменик  помошник на државниот секретар на САД, за Европа и Евро-Азија. Неговата дејност на Балканот е интензивна и динамична. Тој повеќе пати беше во Македонија, посебно во екот на политичката криза, кога изврши силен притисок за надминување на истата. Последен пат на Балканот беше пред десетина дена, во посета на Србија, предизвикувајќи вистинска бура на политичката сцена со изјавата дека оваа земја не може да седи на две столици, треба да се одлучи или ЕУ или Русија, рече тогаш Ји.

АКО.мк

(видеото е преземено од Глас на Америка)