Застој и колони на хрватско-словенечката граница заради новите шенгенски прописи

Примената на новиоте шенгенски прописи и засилената контрола при влез во земјите од ЕУ, предизвикаа колони, застој и гужви на граничните премини.

На граничниот премин од Хрватска кон Словенија се чек повеќе од три час. Најбавно одат прегледите на документите на патниците во автобусите, кои чекаат и по неколку часови.

Никој од надлежните не знае како се справат со напливот на патници за претстојните Велигденски празници.