Драги Змијанац, извршен директор на Прва детска амбасада во светот ,,Меѓаши“, реагираше за злоупотребата на деца во црковните процесии организирани од новоформираното здружение ,,Бадникови поворки“, а поддржани од повеќе актуелни градоначалници.

Змијанац смета дека станува збор за политичка злоупотреба и користење на деца за себепромоција:

,,Политичка злоупотеба на деца преку верски традиции од страна на актуелната власт и нивно користење за себепромоција. Во црковни и верски цели, синхронизирано во оркестриран хор со политичарите, оваа идеја е многу опасна и тенденциозна“, коментираше Змијанац во изјава за АКО.мк и упатува сите да ја погледнат црковната процесија во Скопје за т.н. Бадникови поворки, во која беа инволвирани над 7.000 деца и се ќе биде јасно, вели Змијанац.

Фото: Од црковната процесија за Бадникарската поворка во Скопје

АКО.мк