Поднесени кривични пријави против 10 судии зa неизрекување притвор за Грујевски и Бошкоски

Здружението ЗЕЛЕНА ЛУПА  поднесене кривична пријава  до Јавното обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција протов  судиите: Ленка Давитковска, Татјана Михајлова, Дијана Груевска, Лилјана Шопова, Сафет Кадриу, Цветанка Периќ, Јово Вангеловски, Фаик Арслани, Ристо Катавеновски и Џемаил Саити.
За судиите  се бара одговорност за погршните одлуки за неизрекување на притвор за двајца бегалци, поранешни функционери во МВР, Горан Грујевски и Никола Бошкоски. Сите судии се од кривичните совети од Основен суд Скопје 1-Скопје, од Апелација и од Врховен суд.

Грујевски и Бошкоски се повеќе еден месец во бегство и за нив има распишано меѓународна потерница.