МРТВ ќе ја поништи одлуката за субвенционирани песни

Вчера, на 16 јануари 2018 година, во Министерството за култура на Република Македонија се одржа состанок меѓу претставници на Министерството за култура и Македонската...

Министерство за култура побара од раководството на МРТВ да ги поништи...

Раководството на МРТ е предупредено дека се соочува со кривична одговорност поради овие незаконски донесени одлуки, како и дека склучувањето на договори со авторите...

Министерство за култура ќе ги преиспита субвенциите за песни што ги...

Во врска со објавените резултати и одлуки на МРТВ по објавен Конкурс според Законот за поддршка на домашната музичка продукција, Министерството за култура ја...

Прва награда за Османли на конкурсот ,,Антево слово“ во Италија

Наградени на „Антево слово“ 2017/ 18 година Сицилија, Италија „АНТЕВО СЛОВО“ 2017/ 18 1-ва награда Томислав Османли Песна: Љубов / Amore Втора награда Александра Димитрова Песна: Литост Трета награда Салваторе Амбросино Песна: Сменети умови ИНТЕРНАЦИОНАЛНА НАГРАДА...

Скопје доби Меморијален музеј на илегалните работилници за изработка на оружје...

Со постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“ денеска беше отворен Меморијалниот музеј на илегалните работилници за изработка на оружје во Скопје за време...

Од 12 до 14 јануари ќе се одржи вевчанскиот карневал

Од 12-ти до 14 јануари годинава, во Вевчани ќе се одржи традиционалниот Вевчански карневал. Како што најавија организаторите на денешната прес-конференција, следниот викенд Вевчани ќе...

Објавена божикната пиеса ,,Новиот цар“ од Томислав Османли

ВО ИЗДАНИЕ НА „АРС ЛАМИНА“ ОД СКОПЈЕ                 Деновиве, како издание на „Либи“ дел од книгоиздателството  „Арс ламина“ од Скопје, беше објавена книгата со драмскиот текст „Новиот...

Директорите на националните културни установи мора да докажат дека знаат англиски...

Кандидатот за директор на национална установа од областа на културата ќе може (а не мора?) покрај другите пропишани сертификати да го поседува и уверението АПТИС,...

Се одбележуваат 50 години од формирањето на Меѓународниот семинар за македонски...

Универзитет ,,Св.Кирил и Методиј“, утре со свечена академија ќе одбележи голем јубилеј-50 години од формирањето на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура“. Багодарниците...

Почина поетесата и новинарка Лилјана Дирјан

Денеска,  на 64-годишна возраст во Скопје почина поетесата и новинарка Лилјана Дирјан... Дирјан е родена во Скопје. Дипломирала на Филолошкиот факултет на Универзитетот „Св.Кирил и...

Последни вести

Во Фокусот

Избор на авторот