Борис Џонсон е нов премиер на Велика Британија

Борис Џонсон е нов лидер на Конзервативната партија и премиер на Велика Британија.

Џонсон убедливо го победи на внатрепартиските избори својот противкандидат, актуелниот министер за надворешни работи Џереми Хант, кој најави заминување од владата доколку Џонсон стане нејзин премиер.

Борис Џонсон бепе градоначалник на Лондон и министер за надворешни работи во владата на Тереза Меј.