Бугарски интелектуалци преку Отворено писмо од власта бараат да го тргне ветото за старт на преговорите на Македонија со ЕУ

Група бугарски интелектуалци, втори по ред, преку Отворено писмо упатено до премиерот Бојко Борисов, министерката за надворешни работи, Екатерина Захариева, парламентарците и ЕК во Софија, бараат бугарската Влада да не го кочи напредокот на Македонија на патот кон ЕУ и неодложно да го тргне ветото за старт на преговорите.

Во писмото објавено од здружението Бугарска заедница за либерална демократија, се вели:

,,Ви се обраќаме за да ја изразиме нашата голема загриженост дека по период на краток подем на односите меѓу Република Бугарија (РБ) и Република Северна Македонија (РСМ), по потпишувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка , политичките елити од двете страни направија обратен пресврт во нашите односи.

Исклучително загрижувачки е фактот што Република Бугарија го блокираше почетокот на процесот на преговори за С. Македонија за членство во ЕУ, со аргумент кој е неразбирлив за современите меѓународни односи.

Според наше мислење, Бугарија ќе претрпи голема штета на имиџот на различни ненационални нивоа, со непредвидливи последици. Во прашање се пријателството, добрососедството и соработката помеѓу БГ и РСМ, кои се главните столбови на истоимениот договор. Наспроти ова, се зголемуваат манифестациите на грубост од двете страни, вклучително и на високо политичко ниво, на ароганција и кратковидни историски интерпретации со живописен националистички и шовинистички вкус, се вели во отвореното писмо на бугарските интелектуалци адресирано до Борисов, Захариев, пратениците и седиштето на ЕК во Софија.

Тие од бугарската Влада бараат:

-Бугарија да даде зелено светло за почеток на преговорите за членство во PCM според предвидениот план и без одложување. Повикуваме ова да се случи до крајот на 2020 година, во рамките на германското претседателство со Советот.


Да се ​​утврдат нови приоритети, пристапи и иницијативи за соработка меѓу двете земји, земајќи го предвид следново:

  • Дискусијата за сите прашања поврзани со спроведувањето на Договорот треба да биде единствено во духот и стандардите на современото меѓународно право и преку современи пристапи кон решавање на билатералните и мултилатералните меѓудржавни односи. Убедени сме дека во таков формат на модерно договарање не може да има услови да се принуди една од страните да прифати нереални барања поставени од другата страна, како што се откажување (целосно или делумно) од самоопределување на својот народ и откажување од самоидентификација- се вели, меѓу другото, во ова

ПИСМОТО е потпишано од: (по азбучен ред на имиња)

Проф. Албена Хранова – Универзитет во Пловдив
Проф. Александар Ќосев – културолог и книжевен теоретичар, универзитет во Софија
Антоанета Ненкова – новинар
Проф. Антониј Тодоров – Политички научник, НБУ, Бугарска заедница за либерална демократија
Антонина Желјазкова- историчар
Владимир Колев – активист за човекови права, Бугарска заедница за либерална демократија
Бојко Ценков – клинички психолог, Бугарска заедница за либерална демократија
Бојан Захариев – економист, истражувач на Институтот отворено општество
Вања Канева – експерт за детски права, Бугарска заедница за либерална демократија
Димитрина Петрова – активист за човекови права, Бугарска заедница за либерална демократија
Димитар Атанасов – историчар
Проф. Димитар Вацов – филозоф и културолог, Нов бугарски универзитет
Проф. Евгенија Иванова – историчар и етнолог, Нов бугарски универзитет
Калина Божева – експерт за етнички прашања, Бугарска заедница за либерална демократија
Кети Мирчева – историчар
Красимир Канев – претседател на бугарскиот хелсиншки комитет
Мила Минева – доцент, катедра за социологија, универзитет во Софија
Доц. Проф. Милена Јакимова – социолог, универзитет во Софија
Доц. Проф. Михаил Иванов – советник на претседателот Желев за национални и етнички прашања (1990-1997)
Михаил Мишев – студент, Бугарска заедница за либерална демократија
Проф. Надија Данова – историчар, балканска историја
Радост Николаева – Уметнички менаџер, Движење за уметност „Круг“
Росица Атанасова – правник, бугарска заедница за либерална демократија
Румен Аврамов е економист и историчар
Румјан Русинов е политиколог
Савелина Русинова е активист за човекови права
Доц. Проф. Светлана Иванова – историчар, универзитет во Софија
Стефан Дечев е историчар
Доц. Д-р Цветозар Томов – социолог
Јулијана Методиева – новинарка за човекови права, Маргиналија