Бучковски: Борисов лавовски се бори за Македонија

Западниот Балкан е на крстопат – или ќе бидеме или нема да бидеме таму, рече Владо Бучковски, поранешен македонски премиер, во емисијата “Светот е бизнис” на Bloomberg TV Bulgaria . Според неговите зборови, конференцијата “Европската унија – Западен Балкан” може да го врати Западен Балкан во агендата на Европската унија.

Национализмот на Балканот е жив и може да биде уништен само преку европеизација на Балканскиот полуостров, рече соговорникот.

“Според мене Бугарија направи многу и тоа мораме да го признаеме. Лавовски храбро се бореше за Западен Балкан, а особено за Македонија вашиот премиер Борисов. Реално  и искрено велам дека ги натера и другите лидери на Европската унија да се преиспитаат за  значењето на Западен Балканот и да ги разгледаат шансите овие земји да станат членки на Европската унија до 2025 година “.

Долги години по приемот на Бугарија и Романија во Европската унија имаше спорови меѓу политичарите од старите земји членки дали се е избрза со прифаќа. Следеше усвојувањето на Хрватска, што ги влоши прашањата околу границата. Хрватска има проблеми со Унгарија. Потоа почна скептицизмот за проширувањето, рече Бучковски. Според неговите зборови, ова е штетно за современите европски политичари во Западен Балкан. “Се врати национализмот, се врати шовинизмот. Се вратија дилемите дали има алтернативи, ако не не сака Европската унија дали да се затропа на вратата на Москва”.

За Македонија нема поголем сојузник од Бугарија во овој момент на патот кон Европската унија и НАТО, истакна соговорникот. “И мило ми е што мнозинството Македонци го препознаваат тоа”.

“Договорот што беше потпишан минатата година отвори вистинска нова страница во нашето пријателство и поддршка”.

Огромна помош која Бугарија може да даде на Македонија е да помогне во решавањето на споровите меѓу Србија и Косово, бидејќи без да се надмине оваа пречка и Србија не може да биде членка на ЕУ, додаде поранешниот македонски премиер.

“Мораме да признаеме дека не може на Балканот само најмалата држава – Црна Гора – да биде сигурна за членството во ЕУ. Природно е, заедно со Македонија и Србија до 2025 година да станат членки на Европската унија, а потоа е блиску Албанија, а потоа сите заедно да им помогнат на Косово и Босна и Херцеговина да влезат во ЕУ “.

Бучковски, исто така, ја коментираше состојбата на Бугарите во соседна Македонија. Според него, македонските граѓани, кои се дефинирани како Бугари, мора “да го прават она што го направиле во последниве месеци”.

“Тие имаат можност без предрасуди и во согласност со потпишаниот договор , секој т да биде она што го чувствува”.

Според зборовите на соговорникот политичката партија, формирана од Бугарите, кои се родени во Македонија, не само што ќе биде конкурентна на политичката сцена, но и ќе победи многу предрасуди.