По многу изборни циклуси, првпат по 11 години  на изборната мапа на Државна изборна комисија , преовладува сината над црвената боја. Ова е моменталниот изглед на пребројани гласови, а СДСМ води во поголем број од општините. Досега се пребројани околу 15 проценти од гласовите.