Со овие зборови, Вида Попова Боева, секретарка и животна сопатничка на Ванчо Михајлов, го поздрави заедничкото учество на македонската и бугарската армија на прославата и дефиле, по повод денот на бугарската Армија во Софија.

,,ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА НА ХРАБРОСТТА – СВЕТИ ГЕОРГИ И НА НАШИТЕ МАКЕДОНСКИ
ВОЕННИ! БРАВО!
ЕДИН НАРОД В ДВЕ ДЪРЖАВИ!“-пишува на ФБ профилот на Вида Попова Боева.

За прв пат на воената парада по повод  140-годишнината од Денот на бугарската Армија,  Република Македонија учествуваше во военото дефиле со механизиран пешадиски баталјон од 75 војници. Тие му отпоздравија на бугарскиот претседател и врховен командант на бугарските воени сили Румен Радев.

Радев се поклони пред знамињата, а потоа им честиташе на полковите кои што учествуваа на парадата.

Низ центарот на Софија продефилираа 1.600 војници, 56 милитантни возила и 14 хеликоптери и воени авиони.

Секретарката и долгогодишна животна сопатничка на Ванчо Михајлов, Вида Боева, на 20-ти мај ќе наполни 80 години. Таа е родена во 1938 година во Охрид. Во нејзината биографија стои дека била бугарска патриотка, и членка на Македонска патриотска(Патриотическа) организација на Ванчо Михајлов.

Интересно е што таа е активна на ФБ, или некој ја одржува нејзината ФБ страница, зборувајќи во нејзино име, и на тој начин одржувајќи ја идејата на МПО, спомнувајќи и славејќи ги нејзините членови и ликот и делото на Ванчо Михајлов.

Постојаната идеја водилка во животната кариера на Ванчо Михајлов, е дека не постои македонски народ, туку две држави на ист, бугарски народ.

Вида Боева, многумина ја карактеризираат како верна секретарка, иако таа повеќе сака себеси да се нарече соработник, на еден од најконтроверзните лидери на македонското револуционерно движење-ВМРО. Родена е во Охрид, а во родниот град за прв пат, по 46 години илегално живеење во Италија, дошла во 1999 година. Ванчо Михајлов, го запознала во 1961 година  и оттогаш е неразделна од него се’ до неговата смрт во 1990 годин. Таа и денес го негува споменот и култот на него.

Живее во Рим со спомените и комплетната архива на Михајлов, но и со неговите ставови за Македонија, за кои вели дека се и нејзини ставови.

Михајлов почина во 1990 година со идејата дека Македонија треба да биде независна држава, но никогаш не ја призна посебноста на македонската нација.

Единствен наследник на ВМРО, како што Вели Боева за Ванчо Михајлов бил МПО, основан и координиран од него.

АКО.мк