Русите важат за едни од најиздржливите луѓе што се однесува до студот и ниските температури. Ако се знае какви се зимите во Москва, а де не зборуваме за Сибир, тогаш не чуди ова нивна карактеристика.

Руските војници кои се стацинирани во воената база на Арктикот се подложени на екстремни тестови на издржливост. Падобранските единици прават неверојатни работи! Тренираат во екстремни услови, во замрзната вода, а потоа, згора на тоа, прават и склекови:

Инаку, со наредба на претседателот Владимир Путин во 2013 година беше обновена воената база на Арктикот, каде тремпературите паѓаат и до -50!

Базата беше напуштена по распадот на СССР во 1990 година. Ова подрачје е богато со нафта и гас и отсекогаш било стратешки важно, не само за Русија, туку и за Канада и за Норвешка.

АКО.мк