Со овој повик ВМРО-Бугарското национално движење, партијата на министерот за одбрана во бугарската Влада, Красимир Каракачанов, вака им одговори на Грците кои вчера протестираа во Солун за името ,,Македонија„.

,,Вие, Грци кои  протестираа во Солун, не сте сосема во право. Ние, Бугарите, природно стоиме зад нашите браќа во Македонија во спорот за името. И ние сакаме да го решиме овој спор.  Никој не може целосно да ги лиши луѓето од Македонија од името што го користат нашите заеднички предци.

Нема причина зошто зборот Македонија треба целосно да се исклучи од името на младата држава. Го разбираме аргументот дека Македонија не е само Скопје, но не разбираме зошто некој сака зборот Македонија да не биде присутно воопшто. Дури и во комплицирана комбинација.

Да, ние во Бугарија исто така можеме да ги бараме овие имиња и места како наши. Но, не затоа што мислиме дека тоа не е вистинскиот пристап со нашите браќа-браќа во Македонија.

Да, македонската нација  во историјата не постоела. Да, Македонија е географско име поделено денеска помеѓу три земји, дури и четири.

Но, зошто тогаш Атина сака да го монополизира ова име? Нели илјадници луѓе умираа заради ова име, кои денес сакаат да ги нарекуваат “хеленисти што зборуваат словенски”?

Дали нивните наследници немаат право да го нарекуваат своето место на раѓање со името што го нарекувале нивните предци?

Денес, Грција сака дефинитивно да го асимилира името Македонија. И тоа не може да се толерира. Ние во ВМРО-БНД сме категорични за ова!

Сега е време да се потсетиме: пријатели Грци, нашиот грб имаат три лава – Мизија, Тракија и Македонија.

И по повод грчките тврдења, ќе се сеќаваме и на едноставниот одговор на Вазов: “Македонија е наша!”-пишува во реакцијата од партијата на Каракачанов.