ВМРО ДПМНЕ води со 16.000 гласови пред СДСМ

Според податоците на ДИК на обработени 99,72 % или процесирани избирачки 3.514 од 3.524 избирачки места.

1. ВМРО-ДПМНЕ и др. 452.709 – 38,06%

2. ДПА 31.017 – 2,61%

3. ДУИ 86.812 – 7,30%

4. СДСМ и др. 436.469 – 36,69%

5. КПП – Трет блок 10.083 – 0,85%

6. ПДП 1.142 – 0,10%

7. Алијанса за Албанците 35.091 – 2,95%

8. ЛП 3.840 – 0,32%

9. ВМРО за Македонија 24.449 – 2,06%

10. БЕСА 57.927 – 4,87%

11. ЛЕВИЦА 12.119 – 1,02%

Недостасуваат податоци уште од 10 избирачки места од дијаспората.

На ови е парламентарни избори гласале 1.189.481 гласачи или 66,88%* , што е рекордна излезност од сите досегашни избори.