ВМРО ДПМНЕ: Заев имал средби со Тал Силберстрин инволвиран во падот на владата на Курц

ВМРО ДПМНЕ побара одговор за средбите на премиерот Заев со Израелецот Тал Силберстрин ( Tal Silberstein ), кој сега се наоѓа во затвор во Австрија за ширење лажни вести.

,,Владиниот кабинет наместо за средби со инвеститори, служи за средби на Зоран Заев со сомнителни ликови со дебели досиеја, инволвирани во меѓународни скандали.

Пораките од Заев до лажниот Порошенко кои беа објавени во медиумите покажуваат дека  тој во владата одржувал средби со Тал Силберстин, човек инволвиран во скандалот поради кој падна владата на Себастијан Курц во  Австрија, земја која е докажан пријател на Република Македонија.

Покрај тоа, Силберстин со кого Заев се фали дека се среќавал е човек  против кого се водат криминални процеси во Израел и Романија и тоа за перење пари, поткуп,  попречување на правда како и за нелегално организирање финансирање на политички изборни кампањи.

Воедно неговото име како обвинет се среќава и во Гвинеја  каде се вели дека за случајот со Романија учествувал во поткуп на претседателот  заедно со други лица се стекнале со рудник вреден милијарди долари.

Заев мора да одговори дали пред  да се сретне со Тил Силберстин го провериле неговото досие и знаеле со каков човек имаат работа.  Јавноста треба да знае што барал ваков човек на средба во владата на Република Македонија.

Колку пати Заев се среќавал со него и дали постојат записници од тие средби?

Зошто Заев се среќавал со човек против кој се водел процес  дека добил 400.000 евра за пропаганда со лажни вести?  Дали го користел за да му креира лажни вести за референдумот или за време на претседателските избори?   Колку пари овој човек ги чинеше македонските граѓани за неговите услуги?

Во оваа влада на Заев не постојат никакви безбедносни протоколи. Единствено што му е на важно на Заев е како да се одржи до крај на мандатот за да може да ги шири семејните бизниси на сметка на граѓаните на Република Македонија.

Очигледно е дека криминалците се привлекуваат меѓу себе па Заев како аболициран за поткуп, единствено што знае е да се дружи и советува со сомнителни и криминални ликови слични на него. За  Заев не е важна ниту иднината на Македонија ниту иднината на македонските граѓани.

Република Македонија со Зоран Заев и СДСМ тоне во криминал и корупција, со нив нема ниту Европа ниту просперитет.  СДСМ и Заев мора веднаш да си заминат за што побрзо да се поправи штетата која секојдневно ја нанесуваат на Република Македонија“-се вели во соопштението на Вмро Дпмне.

Фото :
Tal Silberstein , Специјалист за лажни вести од Израел