ВМРО ДПМНЕ прифати распуштање на Парламентот

Прифаќањето е условено со донесување на буџетот за идната година, уште денеска, а оваа партија достави и план за да го прифати барањето на СДСМ.

Барањето на СДСМ го прифаќаме и очекуваме дека овој пат Зоран Заев нема да се обидува да измислува причини за повторно да избега од избори- се вели во реакцијата на ВМРО ДПМНЕ по барањето на СДСМ да се распушти парламентот.

ВМРО ДПМНЕ предлага Собранието на Република Македонија уште денеска, во 17.00 часот, да закаже седница на која што прва точка ќе биде донесување на Буџетот за 2017 година, со што ќе се гарантира редовна исплата на плати, пензии, социјална помош и подмирување на другите потреби на граѓаните.

Втора точка, која во целост ќе ја поддржиме, предлагаме да биде донесување на одлуката за распуштање на Собранието и за неа да се расправа во 19.00 часот.

Доколку СДСМ е убедена дека ќе ја добие поддршката на наредните избори, не е спорно на првата седница по конституирањето на новиот собраниски состав да предложи и изгласа ребаланс на Буџетот.

Неносењето на буџетот ќе значи и потенцијален ризик и опасност од внесување на земјава и во финансиска криза, покрај политичката криза со која што се бориме и се обидуваме да ја надминеме.

Со поддршката на агендата што ја предлагаме, СДСМ ќе докаже дека навистина има намера да излезе на избори и дека навистина се убедени дека државата веќе не смее да биде заложник на политичките интереси на Зоран Заев-се вели во соопшението на ВМРО ДПМНЕ.

ТАГОВИ: