Во американската држава Арканзас извршена смртна казна

Во една од американските држави кои се уште имаат смртни канзи Арканзас, беше извршена смртна казна врз затвореникот Лидл Ли(51)  кој во 1993 година ја уби својата сосетка за што беше осуден на смрт.

Казната е донесена пред 12 години, но тој се досега чекаше нејзино извршување во затвор. Државата Арканзас закажа уште 8 погубувања за наредната недела, затоа што до крајот на април истекува рокот на употреба на смртоносните инекции.

Противниците на смртна казна во Америка одржаа протести пред куќата на гувернерот на Арканзас.