Статуа со огромни димензии, најголема во светот, доби едно мало место во индиската провинција Гуџарат.

Статуата на индискиот херој за независност, Сардар Валабхаиј Пателае e два пати повисока од Кипот на слободата во Њујорк и изnесува 182 метра.

Локалното население протестира затоа што монументалниот споменик е поставен на нивно земјиште, а иселени се над 170 семејства заради тоа.

Борбени авиони и хеликоптери се подготвени да ја прекријат со цвеќе оваа статуа на денот на нејзиното отворање.

 

За овој споменик се потрошени повеќе од 350 милиони евра и 4 години работа.