Владата на Бразил започна вистинска војна против нарко-картелите, бандите и препродавачи на дрога. Насекаде низ Рио де Жанеиро се одвиваат вооружени улични борби, а голем број училишта, институции и патишта се затворени.

Министерот за одбрана , Раул Јунгман, изјави дека 950 војници ќе бидат распоредени во најкритичните места во градот, кадешто нарко бандите држат контрола и го тероризираат населението.

На бразилските ТВ може да се видат снимки од борби меѓу препродавачи на дрога и војската.