Најдобро рангиран пасош во светот според неговата јачина е германскиот. Македонскиот пасош се наоѓа на 46 место и е послаб од хрватскиот, словенечкиот и српскиот во регионот, а потоа се црногорскиот, па босанско-херцеговскиот и косовскиот .

Најслабо рангирани пасоши во светот се сомалсикиот, сирискиот, ирачкиот, пакистанскиот и на последно место авганистанскиот пасош. Тоа значи дека граѓаните на овие земји скоро никаде не може да патуваат без виза.

Интерактивната страница Паспортиндекс нуди преглед на пасошите на сите земји од светот, а рангирањето се прави според тоа со колку земји е воспоставен безвизен режим што се означува со индексот ,,безвизен скор,, и вториот критериум е во колку земји може да се добие виза со тој пасош по доаѓањето на одредена дестинација.

Al Jazeera Balkans во својот преглед прави визуелен и графички приказ на јачината на пасошите според критериумите на страницата Индекспаспорт.

Според последните податоци, германскиот пасош има безвизен скор од 157 поени или со толку земји во светот, потоа следуваат Шведска и Сингапур 157, Данска, Финска, Франција, Шпанија, Швајцарија, Норвешка, Велика Британија и САД го делат третото место со 156 земји со кои имаат безвизен режим.

Очекувано од земјите во регионот Хрватска и Словенија како земји членки на ЕУ се наоѓаат на високи позиции според јачината на пасошот на 14, односно 10 место, а Македонија , Србија и Црна Гора се од 37, 41 , 45 место и Б и Х се на 46 место.   Косово  е на 88 место , но тие се уште чекаат воспоставување на безвизен режим со земјите од ЕУ.

фото:алџезира

ако.мк