Со 408 гласови од присутните над 500 делегати на Конгресот на ВМРО ДПМНЕ , професорката Гордана Силјановска Давкова е избрана за кандидат за претседател на Македонија

Нејзината кандидатура беше проследена со овации од присутните и скандирање на името на партијата.