Груевски зборува за партизација на МРТ

 

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски смета дека СДСМ со најавата дека ќе ја укине радиодифузната такса сака да го партизира јавниот сервис Македонска радио телевизија и да воспостави целосна контрола врз него ставајќи го потполно кон целосно финансирање преку буџетот. Укинувањето на радиодифузната такса, смета Груевски, нема да ги реши економските проблеми на граѓаните.

Економските проблеми на граѓаните се решаваат со нови инвеститори кои отвораат нови работни места и го стеснуваат бројот на невработени, а со тоа ги принудуваат работодавачите да ги зголемат платите и тоа да се зголеми животниот стандард. Тоа е основната работа за подобрување за стандардот на граѓаните, а не да им се укине или не радиодифузната такса, што ќе се направи така што ќе се плаќа од буџетот, а од него ќе се скратат средства за некои други значајни инвестиции, изјави Груевски одговарајќи на новинарски прашања при денешната посета на Македонска Каменица.

Ако нешто води кон целосна контрола на Владата врз Македонската радиотелевизија, укажа Груевски, е тоа токму таа да зависи комплетно од парите од буџетот.

Во овој случај она што го планира СДСМ е комплетна зависност на државната телевизија МРТ од буџетот. Ако сакаат да ги тераат кон независност треба да ги пуштат на слободниот пазар и да се финансираат од реклами и со радиодифузна такса, рече Груевски.