Демонстрантите во САД својот бес го насочија кон спомениците и обележјата од колонијалниот период.

Во Колумбија, градот што го носи името на морепловецот Кристофер Колумбо, кој практично ја откри Америка, остана без своето обележје откако демонстрантите ја урнаа статуaта и ја фрлија во вода.

Градоначалникот на главниот град на Јужнаа Каролина, рече дека статуата била цел на вандали во повеќе наврати.

Тој смета дека е потребно градските советници да одлучат за судбината на спомениците, не демонстрантите тоа да го прават ноќе и насилно.