Д-р Стевановиќ: Половината од починатите од Ковид 19 се донесени предоцна на клиниката

Директорката на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби, д-р Милена Стевановиќ, одговарајќи на новинарско прашање за смртноста од Ковид-19, на денешната прес-конференција изјави дека 50 проценти од пациентите кои починале од КОВИД-19 по хоспитализација на Клиниката, биле донесени на лекување предоцна и дека исходот можеби би бил поинаков доколку пациентите се консултирале со матичниот лекар кој би ја следел нивната состојба.

Од вкупниот број од над 470 хоспитализирани и лекувани на клиниката, имаме 90 пациенти кои се со смртен исход. Најголем дел од пациентите се донесени по 10-15 дена самолекување дома, без никаква претходна консултација со лекар. Барем 50% од пациентите кои се лекувани кај нас и завршиле со несакан исход, кај нас се предоцна донесени на лекување и верувам дека исходот би бил различен ако пациентите барем го консултирале својот матичен лекар да ја следи нивната состојба и евентуално влошување“, рече Стевановиќ.

Таа исто така укажа дека на клиниката веќе имаат голем број на починати пациенти од КОВИД-19 кои не се многу возрасни, т.е. се на средна возраст и кои не пријавиле хронични болести.

„Возраста и хроничните болести го носат цехот со себе и ризикот од сериозно тешка манифестација на КОВИД-19, како и зголемен ризик од смртен исход. Но, имаме и сериозен број на пациенти кои не се многу возрасни, на средна возраст, кои не пријавуваат хронични болести, но текот, развојот и компликациите на болеста го донеле најнепосакуваниот исход“, рече Стевановиќ.

Инаку, според последната анализа на Институтот за јавно здравје на смртноста од 15 јуни, кога во земјата беа регистрирани 193 смртни случаи, најголем дел се на возраст над 60 години каде е регистриран и највисок специфичен морталитет – 33,9/100.000 жители. Регистрирани се 123 смртни случаи кај лица од машки и 70 кај лица од женски пол. Од починатите, кај 148 (76,7%) се регистрирани коморбидитети, најчесто кардиоваскуларна болест, дијабет и белодробна болест.