Денеска, во 12 и 30, и официјално, Зоран Заев ја презеде премиерската должност од техничкиот Премиер Емил Димитриев. Димитриев насмеан го пречека Заев и му ја предаде должноста Премиер на РМ.
Заев беше придружуван од неколку членови на Владата што ќе ја предводи во наредниот период.