Неверојатно емотивната разделба меѓу шимпанзото Мама и нејзиниот долгогодишен пријател холандскиот професор, Јан ван Хуф, ги допре срцата на милиони луѓе во светот.

На 69 годишното шимпанзо Мами и е дијагностицирана  неизлечива болест, по што таа престанала да зема храна и вода. и склупчена одбивала да комуницира. Но, сето тоа се променило во еден момент кога таа го препознала нејзиниот стар пријател, Јан ван Хуф, по што  се насмеа и го прегрна професорот, кој долго време се грижел за неа во зоолошката градина во Холандија.