Жените во Полска и покажаа среден прст на Владата

Жените во Полска деновиве се во општа мобилизација за одбрана на своите основни права – правото на абортус! Се одржуваат масовни женски штрајкови во знак на протест против плановите на конзервативната полска власт и полската католичка црква целосно да го забранат абортусот, па дури и кога бременоста им ги загрозува здравјето и живототот или зачнатото дете е резултат на силување.

Илјадници жени протестираа жестоко низ сите полски градови.

Добија поддршка и од мажите.

mazi-poddrska mazi2

Погледнете ги најубавите фотографии од овој протест со силна порака.

zname

cadori krst protest

A demonstrator wears a shirt to protest against a proposed parliament bill to completely ban abortion in Poland, in front of European institutions in Brussels, Belgium, October 3, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
A demonstrator wears a shirt to protest against a proposed parliament bill to completely ban abortion in Poland, in front of European institutions in Brussels, Belgium, October 3, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
poljska-protest-mainzestoko