За Агенција за медиуми најавите за тужби од Рашковски се директна закана кон медиумите

Во врска со изјавата на генералниот секретар на Владата дадена на денешната прес-конференција дека ќе покрене тужби против новинари и медиуми, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги истакнува дека ваквите постапки преставуваат директен пристисок врз работата на медиумите.

,,Како што е наведено во Декларацијата за слобода на политичка дебата во медиумите на Советот на Европа: „јавните функционери мора да прифатат дека тие ќе бидат предмет на јавен надзор и критики, посебно по пат на медиумите во поглед на начинот на кој ги извршувале или ги извршуваат своите функции во онаа мера во која тоа е неопходно поради обезбедување транспарентност и одговорно извршување на функцијата“.

Секој, вклучително и носител на јавна функција кој смета дека медиум му наштетил на угледот, честа или интересите така што објавил нешто неточно, погрешно или лажно за него или објавил нецелосна информација има право од медиумот да побара да објави исправка или одговор на објавената информација.

Агенцијата постојано апелира првенствено да се користи правото на исправка или одговор наместо директно да се прибегнува кон тужби против новинари и медиуми, особено кога станува збор за носители на јавни функции.

Заканите за тужби, наместо користењето на правото на исправка или одговор претставуваат загрозување на слободата на информирање и воопшто, на слободата на медиумите. Во ниту еден момент не треба да се заборави дека улогата на медиумите е да бидат критички настроени и коректори на власта и дека тие треба да се охрабруваат темелно и професионално да ги извршуваат своите обврски кон јавноста“ се вели во реакцијата од Агенција за медиуми.

Генералниот секретар на Влада, Драги Рашковски, рече дека нема намера да даде оставка и најави тужби за нелегално снимање и објавување разговор.

Тој денеска, одржа прес-конференција на којашто ги образложи фактите и аргументите, како што нагласи, во врска со објавената верзија на аудио запис за процедурата за набавка на радарски систем за летање за потребите на АД „М-НАВ“.

Во продолжение прес конференцијата на Рашковски.