За еден милион долари Гевгелија доби високо стандардизирана депонија

Изградбата на депонијата, вредна еден милион американски долари е финансирана од јапонската влада, а проектот е имплементиран од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), пренесува Канал 5.

Депонијата се наоѓа во  Ново Коњско, Гевгелија, прва во земјата изградена комплетно по стандарди на Европската унија.

Со пуштање во употреба на оваа депонија ќе се затвори сегашната нелегална депонија, која се протега по брегот на Сува Река, чиј капацитет е одамна надминат и претставува сериозна закана за животната средина и здравјето.

„Современата депонија е од клучна важност за нашата општина. Со нејзиното отворање, конечно ќе ги решиме проблемите со цврстиот комунален отпад, а наскоро ќе почнеме да ги гледаме и еколошките придобивки“, изјави градоначалникот на Гевгелија, Сашо Поцков. Штом ќе почне да работи депонијата, од граѓаните ќе побараме да го сортираат ѓубрето, додаде Поцков.

„Навистина ни е драго што јапонската влада беше во можност да одвои средства за овој вреден проект“, изјави јапонската амбасадорка Кеико Ханеда. Ханеда додаде дека земјата се соочува со сериозни проблеми со одлагање на отпадот и овој проект претставува пример кој треба да го следат и другите градови и региони, надевајќи се дека оваа современа депонија ќе има клучна улога во идниот систем на интегрирано справување со отпадот на југоистокот на земјата.

„Во УНДП сме задоволни што сме пионери во изградбата на првата депонија целосно според стандарди на Европската унија“, изјави Луиза Винтон, постојан претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). „Но, правењето било што за прв пат знае да биде тешко. Движењето низ бирократските лавиринти за да се обезбедат сите потребни дозволи траеше две години. И тоа се одвиваше пред дури и да почнеме со изградбата. Затоа, им благодариме на нашите јапонски партнери за трпението. Но, сега, кога имаме функционална депонија, очекуваме да станеме „туристичка атракција“, каде што министри, градоначалници и граѓани можат од прва рака да видат дека депонијата изградена по ЕУ стандарди личи на се, но не на отпад. Се надеваме дека на овој начин ќе го забрзаме процесот за изградба на петте планирани регионални депонии и исто така сме подготвени да го понудиме нашето искуство како обемната бирократија и прекубројни регулативи можат да се надминат“, рече Винтон.

Преземено од :Канал 5