Два новопоставени контејнера со зафатнина од 3,2 м3, се опожарени во текот на изминатата ноќ на главната улица во населбата Ѓорче Петров.

Ништо не остана од два нови контејнери поставени на главната улица во ,,Ѓорче Петров“

Во истиот период се запалени и шест пластични контејнери од 1,1м3 во населбата Ново Лисиче. ЈП „Комунална хигиена”-Скопје и за време на изминатиот викенд се соочи со ваков инцидент во скопската населба Радишани, каде што изгореа три контејнери од 1,1 м3 и еден специјален контејнер-ѕвоно, наменет за селекција на стакло.

„Опожарените садови се целосно уништени и неупотребливи. Веќе имавме случај на еден опожарен нов контејнер на улицата Рузвелтова, а во текот на минатата ноќ изгореа уште два нови и шест од старите садови за одлагање на отпадот. Покрај значителната финансиска штета што е нанесена на ЈП „Комунална хигиена”-Скопје, овие инциденти предизвикуваат големи проблеми при одлагањето, собирањето и транспортот на комуналниот отпад. Апелираме да престане вандализмот и  уништувањето на контејнерите, за екипите на Претпријатието да можат навремено да ги извршуваат своите работни обврски на терен.”- изјави директорот на ЈП „Комунална хигиена”-Скопје, Абдусамед Шабани.

Од запалените контејнери зафатено е едно службено возило


Сите случаи на опожарување на садовите за одлагање на отпадот се пријавени до надлежните органи и ќе бидат преземени соодветни мерки за да се пронајдат и санкционираат сторителите.

Опожарените контејнери на улицата Ѓорче Петров се веќе заменети со нови.

Градот Скопје и ЈП „Комунална хигиена“ апелираат до граѓаните да ги чуваат и да не ги оштетуваат контејнерите поставени на јавните површини за да се овозможи ефикасно одлагање на комуналниот отпад и да се одржува јавната хигиена. Садовите за отпад се набавуваат со пари од граѓаните, а со нивното оштетување се нанесува голема финансиска штета. Поради тоа, ги охрабруваме граѓаните да го пријават секој случај на вандализам врз контејнерите и врз другата урбана опрема за да се одржи комуналниот ред во градот, а јавните површини да бидат уредени и чисти, се вели во реакцијата на Град Скопје.

Автор: Редакција ако.мк