За САД референдумот е успешен и очекуваат целосна имплементација на Договорот од Преспа

САД ги поздравуваат резултатите од референдумот на Република Македонија на 30 септември, во кој граѓаните ја изразија својата поддршка за членство во НАТО и Европската унија (ЕУ) со прифаќање на Преспанскиот договор меѓу Македонија и Грција.

САД силно ја поддржуваат целосната имплементација на Договорот, со што на Македонија ќе ѝ се овозможи да го заземе заслужено место во НАТО и во ЕУ, придонесувајќи за регионалната стабилност, безбедност и просперитет.

Со оглед на тоа што македонскиот Парламент сега започнува разгледување на уставните измени, ги повикуваме лидерите да се издигнат над политичката партија и да ја искористат оваа историска можност да обезбедат посветла иднина за земјата како полноправен учесник во западните институции, се вели во реакцијата на Стејт Департмент.