Иванов:Со конституирање на Собранието ќе се отстрани правната, но останува политичката пречка

Претседателот Ѓорге Иванов од Унгарија, каде е во еднодневна посета и лобира земјата домаќин да помогне со барање пред ЕУ да се отфрли Платформата на Албанците, порача дека тој ќе го даде мандатот кога ќе се отфрли и последната , политичка пречка:

,,Сега е потребно да биде завршена конститутивната седница на Парламентот и да се избере претседател. Ова е неопходно и со тоа би се совладала правната пречка што е непходно и заради функцинорање на институцијата . Но, за да се отстрани втората политичка пречка, непходно е монозинството да ја осуди и отфрли Тиранската платформа“-рече Иванов по средбата со унгарскиот претседател.