Изјавата е дадена во 1999 година во ек на бегалската криза кога во Стенковец имаше близу 300.000 бегалци од Косово. Борис Трајковски тогаш беше заменик министер за надворешни работи. Одговорот е на прашње на шведски новинар кој со кал на своите чевли, тукушто дојден од терен во Стенковец, седеше на подот пред сите новинари. Борис Трајковски, Претседател на Република Македонија од 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004 година кога загина во авионска несреќа близу Мостар.