Престолонаследникот Нарухито(59), утрината беше инаугуриран во нов јапонски цар, откако неговиот татко Акихито абдицираше од престолот поради здравствени проблеми.

Нарухито на полноќ ги презеде мечот и царскиот накит, со што симболично стана 126 јапонски цар.

Царот Нарухито вети дека ќе се залага за блискост со народот.