По завршување на подготовките во Пехчево во хотелот Гогов, денес Карате федерацијата на Македонија во просториите на Агенцијата за млади и спорт по претходниот прием кај директорот Дарко Каевски, одржа прес конференција по повод претстојното Европско првенство за сениори во Гвадалахара, Шпанија.

Селекторите изјавија дека веруваат во квалитетите на нивните избраници и очекуваат дека и овој пат поголемиот дел од нив ќе се најдат на победничкиот подиум.Инаку на ова европско првенство вкупно ќе настапат над 500 каратисти од вкупно 51 земја.

Кумите машки:

Емил Павлов -60Берат Јакупи -84Фахик Весели -68Жарко Арсовски 84+Азис Исмаил -75
Кумите женски:

Наташа Стефановска -61Сара Радичевска -50Симона Заборска -55Моника Стефановска -68
Екипно:

Доан Османи -75Петар Спасеновски -84
Кати:

Фери ИсиќПулeксенија Јовановска