Кирацовски: Сите мои роднини се повлекуваат од работните места иако не сум влијаел за нивно вработување

Генералниот секретар и шеф на изборен штаб на СДСМ, Александар Кирацовски, објави дека сите негови роднини кои биле на некаков начин предмет на Анткорупциска , ќе си дадат отказ на своите работни места.

,, Од работното место, кое нема никаква поврзаност со непотизам, се повлекуваат и мојата сестра, Мирјана Јосифовска и мајката на мојата сопруга. По нивна волја, како нивна лична одлука“-вели Кирацовски и додава:

,,Нашата татковина, државата, општеството, покажува зрелост како никогаш досега.
Граѓаните реагираат, а независните институции постапуваат согласно нивните надлежности.

Пред нас се одлуки, заклучоци на Државната комисија за спречување на корупцијата.
Моето лично мислење за овие одлуки ќе го задржам за себе, тоа сега не е важно.

Презедовме одговорност, пред граѓаните, да ги менуваме работите, да го менуваме системот. Нашата обврска ја исполнуваме само со конкретни чекори.

Јас бев првиот што јавно реагираше уште на првите реакции од јавноста. Таткото на мојата сопруга, Борис Поповски, веднаш го повлече својот ангажман како алатничар, преку Агнеција за времени вработувања.
Во оваа насока сакам да ја известам јавноста дека побарав повлекувањe на моите роднини од работните места за кои ДКСК наоѓа некакви индиции, иако немам право на тоа, затоа што никако не сум влијаел за нивните вработувања.

Привилегии, партизација и непотизам не се вредности на СДСМ, не се ниту ќе бидат мои вредности.
Очекувам Државната комисија за спречување на корупцијата да поведе постапка и за бројните партиски вработувања на ВМРО-ДПМНЕ и непотизмот кој што го раширија до невидени размери.

Се друго би било дискриминација на граѓаните. Само така можеме да градиме праведно општество кое нуди фер шанса за секој наш граѓанин“-објави Кирацовски.