Кочан во бегство, Апелација ќе решава за притворот

На отворена седница на барање на една од странките во случајот ,,Притвор за Сеад Кочан“, Апелацискиот суд ќе решава по жалбата на одбраната за изрекување 30-дневен притвор за осомничениот за нелегално стекнати 17 милиони бизнисмен.

Сеад Кочан речиси една недела е на ,,службен пат“, недостапен за органите на прогонот.

Во такви услови Апелацискиот суд треба да реши дали е потребен или не притвор за него.

Минатитот четврток Кривичен суд му одреди притвор на бизнисменот Сеад Кочан, а Специјалното јавно обвинителство го сомничи за противправно стекнување на имотна корист во износ од една милијарда денари или околу 17 милиони евра.

Од СЈО тврдат дека Сеад Кочан и правните лица „Трансмет“, „Силекс неметали СТ“ и „ВАТО“ од Студеничани  со фалсификувани документи учествувале и добиле тендер за вадење руда од Суводол за потребите  на Електрани на Македонија (ЕЛЕМ).