Лошата хигиена на устата е причина за воспаление на гингивата

Во здрава уста, изгледот на гингивата  е со бледо розева боја, таа просторите помегу забите го исполнува во вид на мали триаголници и целосно има  изглед  на кора од портокал. Но, при воспалување на непцата, таа видливо се менува.

Промената се забележува првично со промена на бојата. Воспаленото непце нема повеќе розева боја. Таа е интензивно зацрвенета, а понекогаш дури и модра.

Една од причините за воспаление е лошата хигиена на устата.

Повеќе прочитајте на ulica.mk


Д-р Ели Андонова, сопственик на ПЗУ „Дорабела естетик“