Македонија е на списокот од 29 земји за кои од 15 јуни се отвора границата кон Грција

Министерството за туризам на Грција објави список на земји чии граѓани од 15 јуни ќе може да патуваат во Грција.

Засега списокот брои 29 земји.

Листата ќе се надополнуваа согласно епидемиолошките состојби во другите земји.

Тестирање на коронавирус ќе се врши по случаен избор наа туристите.

Списокот на земји е направен согласно епидемиолошкиот профил на секоја од земјите, препораките на Одборот за заразни болести.

На него се наоѓаат:

-Aвстралија
• Aлбаниja
• Aвстрија
• Сeверна Македонија
• Бугарија
• Германија
• Данска
• Швајцарија
• Естонија
• Jапонија
• Израел
• Кина
• Хрватска
• Кипар
• Летонија
• Либан
• Литванија
• Малта
• Црна Гора
• Нов Зеланд
• Норвешка
• Јужна Кореја
• Унгарија
• Романија
• Србија
• Словачка
• Словенија
• Чешка
• Финска