,,Без размислување , ќе одобрам повторно воведување на смртна казна, доколку Парламентот во иднина го усвои ова барање“-рече турскиот Претседате, Реџеп Таип Ердоган на обраѓањето пред насобраните поддржувачи кои дојдоа пред Народниот парламент да ја прослават,,одбраната на демократијата во Турција. Имено, синоѓа низе цела Турција се одрѓжаа маршеви по повод една година од неуспешниот пуч за симнување на ердоган од власт. Милиони луѓе се одзваа на поканата од Ердоган достоинствено да ја прослават ,,победата на демократијата“.

Ердоган рече дека воопшто не го интересира што ќе каже меѓународната заедница за повторното воведување на смртната казна, туку што ќе каже-народот.

,,Таа ноќ туркиот народ се бореше против терористичките организации и војска. Мојот народ се спротистави на тие предавници, голорак.. Овој народ се бореше за знамето со љубовта која ја имаат во срцето, и нема таков пример во светот“-рече Ердоган пред милионите насобран народ кои му аплаудираа и го скандираа неговото име.

 

Foto: Tanjug, AP

 

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP