Нефи Усеини од ДУИ со отворањето на нелегалниот објект покажа дека е над законот и дека никој не му може ништо

Синоќа во Охрид беше свечено пуштен во употреба угостителскиот објект на советникот на ДУИ во Општина Охрид,Нефи Усеини. Лентата ја пресече струшкиот градоначалник, Рамиз Мерко.

Со балони на влезот , нелеганиот објект во непосредна близина на вековниот чинар прогласен за историско наследство, ги послужи првите гости.

Нелегалниот објект кај чинарот на советникот Нефи Усеини

Усеини уште во март доби решение од Општина Охрид во рок од десет дена сам да ги урне металната конструкција и платформата од бетон и цврста градба.

Во решението за уривање инвеститорот беше известен дека има право да се жали, но жалбата не го одложува уривањето. Градежната инспекција при увидот констатирала дека на охридскиот советник не му е издадено одобрение за поставување урбана опрема за 2019 година, но нема ниту одобрение за градење на деловите од цврста градба во заштитеното јадро на Охрид.

На последната седница на УНЕСКО во Баку, беа издадени препораки за отстранување на бројни недоследности, меѓу кои и дивоградби во старото јадро на Охрид.

Од ова ќе зависи дали Охрид ќе го зачува статусот на заштитено светско културно наследство.

Препораките се со рок на исполнување до февруари идната година.

Иако овој објект можеби не е клучен за УНЕСКО, но е тест за функционирање на правната држава.

Непостапувањето по решението за уривање е порака до сите граѓани во Македонија дека може да градат и да отвораат угостителски објекти каде сакаат.

АКО.мк Емилија Лазаревска