Американскиот претседател во заминување Барак Обама и ја намали казната на Челси Менинг, од 35 на 7 години затвор и практично во мај треба да излезе на слобода.

Челси порано беше машко и се викаше Бредли Менинг и како вјник-разузнавач во Ирка ја направи најголемата шпионска операција во американската историја, предавајќи му на WikiLeaks 700.000 тајни документи, меѓу кои и снимката на која се гледа како американски воени хеликоптери пукаат во цивили во Багдад во 2010 година.

Челси-Бредли реши да го смени полот во 2013 година веднаш по пресудата дека е виновен за шпионажа.

Во 2016 година побара помилување од Обама, а Џулијан Асанж кој се крие неколку години во амбасадата на Еквадор во Лондон, рече дека ќе се согласи да биде испорачан во Америка ако ја помилуваат Челси.

Челси Менинг кога беше машко со име Бредли:

 

АКО.мк