Напаѓачот на една од џамиите, а можеби и во двете, сѐ уште не е прецизно утврдено колку луѓе учествувале во нападите во новозеландскиот град Крајстчрч, уби најмалку 49, а рани 40 муслимански верници. Премиерката на Нов Зеланд овој безумен напад го квалификуваше како терористички чин.