Парламентарни избори во Црна Гора

Во Црна гора се одржуваат парламентарни избори, десетти во нејзината историја како повеќепартиска држава.

Бирачките места се отворени во 7 часот, а до девет часот гласале 6,5 отсто о дрегистрираните избирачи.Право на глас имаат 528.817, а граѓаните моѓе да избираат меѓу 17 пратенички листи.

Освен парламентарни, се одржуваат и локални избори и тоа во Будва, Котор, Андријевица и Гусиње.

Изборите ги набљудуваат 2600 домашни и странски набљудувачи.