Петти октомври-ден на студентското ослободување

Организаторите на референдумот што се одржа на факултетите при УКИМ, Студентски пленум, 5-ти октомври го прогласија за ден на студентското ослободување од стегите на корумпираниот систем. Тие го прогласија референдумот за успешен бидејќи над 90 проценти од студентите што гласале рекле НЕ за досегашниот начин на студентско организирање.

На денешниот неформален и необврзувачки референдум, вкупно 2767 студенти од 22 факултети на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ излегле да го дадат својот глас, соопшти Студентски пленум. Од нив, 95 отсто, односно 2615, не сакаат Студентскиот пaрламент да остане невладина организација, туку тело во склоп на универзитетот, додека 137 студенти рекле дека сакаат оваа форма на студентско организирање да се задржи. Неважечки ливчиња имало 15.

„Студентската волја денес е артикулирана, па на Сенатот и Ректорот останува да ја испочитуваат. Според нас, тоа е нивната единствена опција. Овој референдум претставува гест на самоопределување и почеток на изградба на новиот идентитет на еманципираниот студент и граѓанин. Студент кој е ревносно револтиран и спремен да го менува постоечкото статус кво. Студентите денес се општествениот пиреј на демократските вредности“, рече студентот Стефан Дојчиновски по соопштувањето на резултатите.

Според Пленумот, студентите денес успеаја да покажат зрелост и капацитет за одбрана на студентското достоинство. Тие велат дека 5 октомври е ден на студентското ослободување од стегите на корумпираниот систем и репресивниот апарат.

„Студентите денес ја реанимираа демократијата како концепт во нашето општество и ја вратија солидарноста како примарна вредност на фронтот, вредност која не обединува во нашата бескомпромисна борба“, рече Дојчиновски.

Референдумот официјално започна утрово во 9 часот, а гласачките кутии се затворија во 17 часот. Во гласањето не учествуваа студенти од Факултетот за физичка култура, бидејќи како што претходно Пленумот соопшти, не се пријавиле волонтери од овој факултет на јавниот повик кој тие го објавија.