Поддршка за Договорот за добрососедство со Бугарија од Форум за Демократска Македонија

Форумот за Демократска Македонија (ФДМ), глобална организација на демократски ориентираните иселеници од Македонија, ја поддржува определбата на владата на Република Македонија за унапредување на односите со соседните земји и продлабочување на взаемната и регионална соработка во економската, политичката и општествената сфера.

ФДМ смета дека Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија е позитивен исчекор во таа насока и дека претставува вистинска можност за отворен дијалог и решавање на долгогодишни спорни прашања, и зацврстување на взаемната доверба и почитување.

ФДМ во Договорот гледа конкретен обид за стабилизирање на односите со Република Бугарија и во регионот воопшто, и поголемо приближување кон европските вредности и заложби за подобрување на економскиот развој и безбедноста.

ФДМ ја поздравува иницијативата на Република Македонија и Република Бугарија и го поддржува билатералното потпишување на Договорот.