Македонските специјални единици во првата половина на месец јуни имаа обука за алпинизам во кризни ситуации спроведена во соработка со Амбасадата на Република Франција во Република Македонија, а реализирана од страна на двајца инструктори oд Националниот центар за обука за алпинизам и помош во склоп на Републиканските компании за безбедност кои се наоѓаат во Шамони и Бриансон. Обуката изобилуваше со различни сценарија, технички вежби на повеќе локации, во урбани и во природни средини.