Полиција ќе асистира при земање брисови во семејство што одбива да се тестира за коронавирус

Министерството за здравство во соработка со Центарот за јавно здравје Скопје, а со асистенција на Министерството за внатрешни работи, ќе направат акција да се земат епидемиолошки анкети од семејството на покојникот кој починал во приватна болница и кој не бил закопан под протокол за вирусот КОВИД-19, иако посмртниот брис му бил позитивен. 

За овој случај, директорот на Центарот за јавно здравје Скопје информираше дека семејството не сакало да се тестира и да соработува со епидемиолозите, и покрај тоа што на погребот имало 200 присутни луѓе.

Во моментов, осум вработени од приватната болница се во изолација поради контактот со пациентот кој починал и кај кого посмртно му бил дијагностициран коронавирусот, соопшти Влада на РСМ.