Почина писателката и новинарка Олга Арбуљевска

По кратко боледување, македонската писателка Олга Арбуљевска почина ноќеска на 68-годишна возраст.
Арбуљевска беше новинарка, поетеса, есеистка, преведувачка, и сликарка. Родена во Ниш, во 1949, детството го минала во Берово и Скопје. Уште од училишна возраст пишувала поезија и драмски едночинки, изведувани на сцена. Автор е на четири поетски збирки: Канурки (1972), Икителија (1981), Светкамен (1991) и Животница(2006), како и на книгата есеи Ветрот на промените (1992). Во Историјата на македонската книжевност (1990) од М. Друговац, нејзината поезија е опишана како „игра, со мера и такт, меѓу архаичниот идиом и модерниот вербален знак“.
Имаше дипломирано филозофија на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Работеше како новинар во весниците Борба и Нова Македонија, и беше уредник за култура во националната телевизија Телма. Беше член на Друштвото на писатели на Македонија од 1973 година и на Македонскиот ПЕН центар од 1974 година.
Арбуљевска имаше преведено и неколку книги на македонски јазик, меѓу кои е Градина, пепел од Данило Киш.
Погребот ќе биде извршен во недела, 8. јули, во 12 часот на Градските гробишта Бутел во Скопје.
(Преземено од Локално.мк)