Пратениците потклекнаа под притисокот на Бугарија и изгласаа постоење на бугарско малцинство во Албанија

Албанскиот Парламент одлучи да ги признае Бугарите како малцинство во Албанија.

Со консензус во правната комисија, страните го прифатија барањето на бугарските здруженија да се додадат на листата на малцинства кои со закон ќе бидат признаени во Албанија.

Претходно, Нацрт-законот одобрен од Владата не го признава постоењето на бугарското малцинство.

Неколку дена пред сослушувањето со здруженијата што ги претставуваат малцинските интереси, претставниците на бугарското малцинство инсистираа на нивните права, иако ова барање беше оспорено од здруженијата што ги штитат правата на македонското малцинство, кои изјавија дека Македонци земаат бугарски пасоши и се изјаснуваат за Бугари само за да ги обезбеди придобивките што ги носи една земја-членка на Европската унија.

По оваа промена, официјално Албанија брои 9 малцинства: грчко, македонско, бугарско, влашко, ромско, египетско, црногорско, босанско и српско малцинство.

Топ канал известува дека парламентарците го смениле ставот по притисокот од Бугарија:

“Од 1945 до 2011 година, кога е последниот попис, нема други малцинства освен малцинствата наведени во овој закон”-известува телевизијата.

Иако пред една недела министерот за Европа и надворешни работи, Дитмир Бушати беше убеден и упорен во својот став за непостоењето на бугарското малцинство во Албанија, покрај историските факти, пратениците на Правната комисија подлегнаа на притисокот на Бугарија.

Притисокот дојде во нивните канцеларии, во вид на  писмо од европарламентарците.
Пратеникот на Социјалистичката партија, Бледи Кучиќ, рече:

“Постои и писмо од неколку европарламентарци кои бараат вклучување на бугарското малцинство во списокот на национални малцинства во Албанија.

Гент Стразимири, заменик на Демократската партија, рече: “Постои писмо од комесарот за антидискриминација во Европскиот парламент. Не постои правен критериум за прогласување на малцинство “..

Додека Едмонд Панарити од Социјалистичкото движење за интеграција нагласи: “Ние мора да ги почитуваме албанските институции: Академијата на науките, која треба да се изјасни институционално”.

Но, тие, исто така, се повлекоа кога сите гласаа за оваа промена, што го прави бугарското малцинство 9-то малцинство во Албанија.
Предлог-законот веднаш предизвика голем број реакции на официјалната Софија, која се чини дека не е подготвена за албанската политика. Само една недела откако разговараа со интересни групи, пратениците од сите сфери на животот избраа да не ги земаат во предвид историските факти, туку да го почитуваат притисокот на официјалната Софија преку Европскиот парламент.
Послушноста доаѓа два месеци пред Бугарија да го преземе ротирачкото претседателство со ЕУ, период во кој Албанија очекува отворање на пристапните преговори со ЕУ.